bahan :
1 kg ikan tenggiri (ambil dagingnya)
3/4 sagu tani
1 butir putih telur
1 ons jamur kuping.
2 buah bangkuang potong2 sprti korek api
1 ons bunga sedap malam ( buang putiknya di simpul)
garam secukupnya sesuai selera
penyedap secukup sesuai selera
air es secukupnya uk mengaduk
Tulangnya jgn dibuang direbus buat kaldu
cara membuat :
1 ikan digiling halus
2. masukkan sagu
3. masukkan putih telur
4. masukkan garam & penyedap rasa
5. uleni dgn sedikit demi sedikit air es hingga tdk melekat lagi di tangan.
6. bulat bulatkan adonan.
7. didihkan air kaldu tadi, setelah mendidih masukkan butiran2 tekwan.
7. bila sdh mengapung angkat.
tips. biar tekwan tidak melekat air uk merebus diberi minyak makan sedikit
Cara membuat kuah :
Bahan ;
1. 1 buah Bawang bombay iris2
2. 2 gempal bawang putih
3. lada halus (2 sdm)
4. 1/2 ons ebi (dihaluskan)
5. garam & penyedap secukupnya
6. tumis bawang bombay
7. masukkan bwang putih halus + lada halus
8. tumis hingga harum
9. didihkan air + masukkan tumisan bumbu + ebi giling + garam dan penyedap
10. masukkan tekwan.
Hiasan : daun seledri iris halus, bawang goreng
Selamat Mencoba....))
tester ... tester... hehehehe...
BalasHapus